neljapäev, 13. november 2014

Kibuvits - rikkalik vitamiinipomm.


Pole üldse juhus, et meie loodusliku roosi nimi on kibuvits. Kibu tähendab Lõuna-Eestis nimelt valu. Ka ravimtaimena on kibuvitsa kirjeldatud juba antiikaja tekstides. Raviks kasutati pea kõiki kibuvitsa osi: õisi, võrseid, lehti, juuri ja kõige rohkem loomulikult vilju.

Kibuvits sisaldab palju erinevaid vitamiine.

Kibuvitsa marjade näol on tegu tõelise vitamiinipommiga, mida saab kätte isegi vaid paari marja söömisest. Biokeemiliselt koostiselt saab kibuvitsa vilju edukalt võrrelda isegi mõningate polüvitamiinipreparaatidega. Kibuvitsa viljadel on eriti suur vitamiin C ehk askorbiinhappe sisaldus. Süües mõned kibuvitsa viljad, katame suure osa päevasest askorbiinhappe vajadusest.Viljalihast leiame mitmeid B-rühma vitamiine (B1, B2, B3) ja seemnetest pressitud õli ka piisavas koguses erinevaid tokoferoole ehk vitamiini E.

*Kibuvits on ammusest tuntud kui sapi-, põie- ja maksaravim.
*Kibuvitsa korjatud õielehed, kuivatud ja teeks tehtud - väga hea köharohi
*Teena keedetult tarvitatakse marju neeru- ja põiehaiguste korral.
*Kibuvitsamarja tee tõstab vererõhku.

Kibuvitsa taskuteatmik
Erinevalt teistest marjadest kaotavad kibuvitsatõrsikud külmutades oma raviomadused. Seepärast on otstarbekam valmistada moosi, siirupit, marmelaadi ning teisi hoidiseid.

• Kibuvitsaviljad on tuntud C-vitamiini sisalduse poolest, 100 grammis on seda 250–2900 mg, lisaks veel märkimisväärselt lükopeeni ja teisi tähtsaid karotinoide, mis toimivad antioksüdantidena. 2–4 marja päevas katab meie vajaduse täielikult. Lisades veidi kibuvitsapüreed teistesse hoidistesse, aitab ta säilitada vitamiine ka neis. Lisaks annab kibuvits juurde vaid talle omast karust mekki.

• Suur vitamiinisisaldus säilib ka kuivatatud viljades. Kuivatatud viljadest saab parema tee, kui seda kuni 10 minutit keeta. Lihtsalt kuuma vett viljadele peale kallates pole tee värv ega maitse nii tugev. Tee on värvilt roosa ja maitselt hapukas, kuid mitte nii hapu kui sidrun või laim.

• Kibuvitsatõrsikuid tuleks külmetusvastase tee tarvis kuivatada 60 kraadi juures. Nii säilivad kõik vajalikud ained kaheks kuni neljaks aastaks. Peaaegu kuivade marjade puhul alanda temperatuuri veelgi. Samuti võid kuivatatud poolikud ära jahvatada ning nii näiteks kotletitainasse peidetult sisse süüa.

• Kibuvitsateele (peotäis vilju liitrile veele) sobivad maitse poolest hulka piparmünt, rohemünt või hapu hibisk.

• Kibuvitsaseemnetes on rikkalikult gammalinoleenhapet, mis osaleb organismi ainevahetuses.
Gammalinoleenhapet on märkimisväärselt veel kurgirohuõlis ja kuningakepiõlis.

• Kibuvitsa igapäevane tarvitamine aitab alandada kõrget vererõhku ja mõjub hästi südametegevusele, sest sisaldab kaaliumisoolasid, ning sellest on abi isegi osteoartriidi puhul. Kõige tuntum on kibuvitsa kasutamine külmetuse ja väsimuse korral.

• Kes aga end tervena tunneb, võib kibuvitsamarju koguda ja nendega talvel lindusid toita.

• Ent kõik pole nii lihtne siis, kui ees on moositegu. Kibuvitsamarjade sees olevad karvad ärritavad soolestikku ja seetõttu tuleks need enne keedise tegemist ükshaaval välja puhastada.

Milleks kibuvitsa kasutada?
Kibuvitsateed on soovitatav juua külmetushaiguste raviks ja ennetuseks.
Kibuvitsa sage tarbimine suurendab organismi vastupanuvõimet, tõstab töövõimet ja aitab üle igapäevasest väsimusest.
Kibuvitsamarjadest valmistatud ekstrakte, tõmmiseid, siirupit ja pulbreid tarvitatakse sapiteede põletike korral, neid peetakse leebeteks kõhukorrastajateks.
Kibuvits aitab eemaldada organismist vedelikku, kahjustamata neere.
Marjade pideval tarvitamisel hakkab vere kolesteroolisisaldus vähenema.
Kibuvitsasiirupit soovitatakse tarvitada ainevahetuse loiduse, üldise nõrkuse, neeru- ja sapikivitõbede, kopsuhaiguste, aeglaselt paranevate haavade ja kehvveresuse korral.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.