No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Doktor Adik Levin annab nõu- mis toiduained tuleks oma menüüst kindlasti välja jätta!

by - laupäev, juuni 13, 2015


Seeniorarst doktor Adik Levin kirjutab oma  raamatus "Dr. Levini tervisenõuanded Tervisest ja toitumisest kogu perele" muu huvitava hulgas ka teadliku toitumise tähtsusest inimese tervisele.

Lahustoitumise fenomeni on vaja teada selleks, et meie seedesüsteemis saaksid kõik toiduained lõpposakesteks laguneda. Kui seda ei juhtu, tekib väiksemal või suuremal määral tõrkeid kogu seedesüsteemi töös ja hiljem inimese tervises.
Lahustoitumise alus on see, et valgud ja süsivesikud — ning viimastel aastatel räägitakse ja kirjutatakse sellest üha rohkem — et ka valgud ja rasvad ei sobi omavahel kokku.

Kui inimene tahab tunda ennast tervemana ja tahab õigesti toituda, siis tal on vaja mõelda, mida millega koos süüa.

Piimatooted on omaette toit

Kui võrdleme kitse- ja lehmapiima, siis kvantitatiivselt on nendes süsivesikuid sama palju, kuid kitsepiima valgu kvaliteet on inimorganismile palju kergemini seeditav. Võime piimatooteid süüa juur- ja puuviljadega, mis ei sisalda tärklist ehk teiste sõnadega süsivesikuid.
Seega — kui tahame süüa juustu, siis võime seda süüa koos kurgi, sibula, peterselli, paprika, selleri, oliivide, sidruni või greibiga, sest need ei sisalda tärklist. Kindlasti aga ei tohiks süüa juustu koos leivaga, mis ometigi on nii tavaline söömisviis. Traditsioonilised võileivad on seega täiesti vale toitumine!
Piima kui jooki peaks suhtuma kui eraldi sööki. Näiteks ei tohiks leiva peale üldse piima juua! Miks? Aga sellepärast, et piim katab leiva osakesed kilena ja meie seedetrakti fermendid ei pääse neile ligi, et alustada korralikku seedimisprotsessi.

Liha- ja kalatooted

Liha- ja kalatooteid oleks soovitatav mitte ühel ajal süüa. See on raskesti seeditav toit, mis koos süües n-ö akumuleerub. Kui mõelda sellele, mida pakutakse vastuvõttudel ja pidusöökidel, siis teame, et eelroaks pakutakse näiteks kala ja põhiroaks liha, ja see on õige toitumise mõistes väga vale asi.

Liha — nii linnu-, looma- kui ka metsloomaliha — ja kala võib süüa nii juur- kui ka puuviljadega, mis ei sisalda tärklist ehk siis kurgi, sibula, lehtsalatiga jms.

Mitte mingil juhul ei tohiks süüa liha või kala kartuli, kapsa ega leivaga või mistahes teiste leivatoodetega. Samuti ei sobi liha ega kala koos süüa riisi, maisi, rukki, tatra või hirsiga.

Muna

Munatooted sobivad samuti kokku puu- ja juurviljadega, mis ei sisalda tärklist. Kartul näiteks seetõttu munaga üldse kokku ei sobi, küll aga sobib munaga roheline salat.

Juurviljad

Kõiki juurvilju võib süüa omavahel koos ning seente, kartuli, leivaga. Samuti sobivad juurviljade juurde riis, mais, rukis, tatar, hirss.

Pähklid, puuviljad ja marjad

Pähkleid, puuvilju ja marju tuleks süüa teistest toidugruppidest eraldi, aga omavahel koos sobivad nad hästi.

Melon ja arbuus

Melonit ja arbuusi tuleb süüa teistest toidukordadest eraldi, need on omaette toidud. Diabeetikud peavad aga nende viljadega hoo- piski piiri pidama.

Mida süüa ja mida mitte süüa?

Kiivi

Kiivi on üks väga hea puuvili. Temas on palju C-vitamiini ja temas sisalduvast triptofaanist moodustub serotoniin.

Šokolaadid, tee ja kohv, alkohol

Kes tahab süüa magusat, siis oleks hea süüa tumedat šokolaadi. Miks on tume šokolaad hea? Aga sellepärast, et selles šokolaadis on vähe rasva ja selles sisalduvast triptofaanist moodustub serotoniin, mis on oma olemuselt heaoluhormoon.
Kohvi kohta on palju erinevat infot, aga tähtis on teada, kas konkreetsele inimesele kohv sobib või mitte. Üks on aga kindel — kohv ja piim kokku ei sobi! Kohvi ei tohiks juua enne sööki, kui kõht on tühi.
Alkoholi teemast on huvitav, et see, kellele sobib must tee, sellele inimesele sobib ka konjak. Kellele on lubatud valged viinamarjad, siis talle sobib ka valge vein, kellele sobivad punased viinamarjad, sobib punane vein.
Sageli öeldakse, et prantslased on terve rahvas, sest nad joovad iga toidukorra kõrvale punast veini. See võib nii olla, aga me ei tohi unustada, et nemad on teinud seda aastasadu, nende organism on sellega kohanenud.

Piparmünt

Piparmünt on hea, sest temas on palju foolhapet ja see aitab võidelda depressiooniga. Seal on ka palju B9-vitamiini.
Kui sööme päevas 50 g tumedat šokolaadi, ööpäevas ühe kiivi ja 70 g piparmünti, siis pole toidulisandeid vajagi!

Õlid

Kui tahame kasutada õlisid, siis tuleks kindlasti eelistada külmpressõlisid, extra virgin-õlisid.

Sool

Rääkides soolast, siis kõige parem on kasutada meresoola, mitte kunstsoola.

Suhkur

Rafineeritud valge suhkur ei sobi kellelegi. Kõige parem on rafineerimata ehk pruun suhkur või toorroosuhkur. NB! Tuleb tähele panna, et mitte osta rafineerimata suhkru pähe kogemata tavalist pruuni suhkrut, mis on tegelikult pruuniks värvitud valge suhkur!

Puljongid
Ettevaatlikult peab suhtuma puljongitesse. Puljongil on omadus mao limaskesta ärritada. Poepuljong on kontsentraat ja sisaldab enamasti palju sünteetilisi lisaaineid. Kui me ei taha ärritada seedetrakti ja mao limaskesta ning me tahaks kaasa aidata, et meie fermentsüsteem töötaks optimaalselt, siis peaks taolist kontsent- raati igal juhul vältima.

Äädikas

Ei soovitata süüa äädikat ja seda sisaldavaid marinaade. Õunaäädikas on teine asi — osadele see sobib, aga osadele inimestele siiski mitte.
Värvi-, lõhna- ja magusained, krõpsud, närimiskummid, muu keemia ei sobi ühelegi inimesele.
Majonees ei sobi peaaegu kellelegi.

Margariinid

Kunagi kui NSVL-i ajal Soomes või Saksamaal käisin, nägin, et kõik ostavad margariini. Ostsin ka. Küll oli maitsev tol hetkel see asi! Mäletan, et sel ajal kiideti veel takka, et margariin alandab kolesterooli…, mis on üks suurim vale üldse! See on lausa häbiväärne, kuidas meid kui heauskseid kliente lollitatakse!

Konservid, pakendimahlad

Konserve ja pakendimahlu ei soovitaks süüa kellelgi. Konservid on mõeldud kosmonautidele, neid võiks kasutada nii vähe kui võimalik. Kindlasti ei ole konservide koht laste toidulaual.
Pakendimahlad on kõik keemia. Mulle tundub, et osas tomatimahlades ehk polegi tomateid! Naturaalsemad mahlad on sageli klaaspurkides, aga kõige õigem on mahlu ise teha, mitte poest osta.

Gaseeritud joogid

Ei soovita juua ühtegi gaseeritud jooki, eriti halvad on pepsid, koolad, limonaadid — lastele on see täiesti keelatud!
Vahet ei ole, kas tegemist on suhkrul või suhkruasendajatel põhinevate jookidega — mõlemad on halvad.
Diabeet on otseselt seotud suhkruasendajatega — näiteks aspartaam ei ole midagi muud kui odav suhkruasendaja. Organism seda ei omasta. Kui suhkruasendaja suhu pista, siis hakkab pankreas tootma insuliini. Insuliin nõristub, aga glükoosi ei tule — organismis tekib omamoodi segadus. Ilmselt just suhkruasendajad ongi üks mitmest põhjusest, miks on hakanud inimeste seas viimastel aegadel nii palju suhkruhaigust levima.

Toidu valmistamine

Toiduks ei tohiks kasutada suitsetatud ja praetud toitusid. Suitsetatud toitude puhul peab olema eriti tähelepanelik, sest see tehnoloogia, mida praegu kasutatakse, on kõigile täiesti vastunäidustatud.Hoopis iseasi on siis, kui suitsutatud on lepapuusuitsus, vana kombe kohaselt, sel juhul säilitavad tooted oma naturaalsuse.
Hea ei ole ka toidu praadimine, sest näiteks võiga praadides tekib toidus palju kantserogeene, samuti mõjub see pärssivalt meeste seksuaalsusele.
Samuti ei soovitata liha, kala, linnuliha hautada. Hautada võib vaid juurvilju.
Kõige parem toidu valmistamise viis on grillimine, ennekõike õhkgrill, praeahjugrill, barbeque. 
Parim on mangaalgrill.Järgmisena võiks sobida toitude aurutamine ja vokkimine. Seejärel küpsetamine praeahjus, siis soolamine (kõrg-vererõhutõvega inimesed peaksid ka soolatud toitu tarbima ettevaatlikult), seejärel on paremuselt järgmine külmkuivatus ehk vinnutamine, siis järgneb keetmine ja viimasel kohal toore kala ja liha söömine. Toorest lihast aga võime juhul, kui see pole kvaliteetne, saada hoopis igasuguseid haigusi. Kui toorest liha üldse süüa, siis kindlasti mitte rohkem kui üks kord nädalas.
Väga hea valik igaks söögikorraks on kõikvõimalikud köögiviljad, mida võiks võimalikult vähe töödelda.

Allikas

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate