No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Kodune õunaäädikas

by - teisipäev, november 07, 2017



Te saate valmistada täiesti orgaanilist õunaäädikat ka kodustes tingimustes!

Õunaäädika arvukad eelised on juba teada, seepärast pole vajadust seda kiita ja seletada miks peaks seda tarvitama regulaarselt. Selles loos pööran peamist tähelepanu koduse õunaäädika valmistamisele, mis koosneb lihtsast kahest etapist.

Siin on juhend, kuidas teha parimat kodust õunaäädikat.

Koostisained:
  • Õunad – 5 suurt orgaanilist õuna ( 3 magusat ja 2 haput ) 
  • Orgaaniline mesi – ¾ tassi 
  • Filtreeritud vesi

Vajalikud vahendid:


  • 1 suur klaasist anum
  • Anumad säilitamiseks
  • Marli või peenekoeline kangas
  • Kumm

1 etapp – esmane kääritamine.

Lõigake eelnevalt pestud õunad 2 – 2,5cm suurusteks tükkideks ja jätke need mõneks ajaks teisele lõikelauale seisma, kuni need muutuvad pruuniks ( õhuga kokku puutudes ), kuna see oksüdeerumine on vajalik käärimise kiirendamiseks.

Täitke 1/3 suurest purgist tükeldatud õuntega ja siis valage neile peale filtreeritud vesi nii, et need oleks täiesti kaetud, siis lisage mesi ja segage seni kuni mesi on täielikult lahustunud.

Katke purk riidega ja kinnitage kummiga. Hoidke purk pimedas soojas kohas umbes nädal aega, segades seda mitu korda päevas. Kui suhkur hakkab piirituseks muutuma hakkab segu mullitama. Sel hetkel muutub segu viskoosseks vedelikuks!

Umbes nädala pärast vajuvad õunatükid põhja ja õunasiider on valmis äädika tegemiseks.

2 etapp

Kurnake siider, et õunatükid eraldada. Katke purk uue riidega ja sulgege kummiga. Hoidke pimedas ja soojas kohas umbes kuu aega, et äädikhappe bakterid muudaksid piirituse äädikhappeks. Lõhn muutub happeliseks ja purgi põhja moodustub sete.

Sete – see on elav aine, mis on täielikult ohutu kasutamiseks ja koosneb ensüümidest, äädikhappe bakteritest ja õuna jäänustest. Eemaldage see kui äädikas saavutab vajaliku happesuse taseme. Hoidke äädikat puhastes klaas purkides. Pidades meeles, et äädikas on elus, teine sete tekib sageli, kuna käärimis protsess jätkub.

Märkus: kui kääriv äädikas puutub kokku õhuga pikema aja jooksul, siis äädikhappe bakterid muudavad äädikhappe veeks ja süsinikdioksiidiks.


You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate